Leiden,
22
december
2017
|
14:39
Europe/Amsterdam

Een veilige stal begint bij jou

Iedereen erkent de noodzaak van een veilige stal. Waar het nu op aankomt is dat we dit bewustzijn omzetten in actie. “Gewoon beginnen met alledaagse dingen, ik kan er wel een paar noemen.”

Aan het woord is Erwin Braak. Hij is bouwkundige en technisch specialist, voor Interpolis bezoekt hij bijna dagelijks agrarische bedrijven en regelmatig geeft hij presentaties over het (ver)bouwen van stallen en brandveiligheid. Hij laat je met een paar praktische voorbeelden zien dat je vandaag al kunt starten met het veiliger maken van de stal.

Tips van Erwin:

Tip 1: Gebruik brandveilige isolatie
Veel gehoord is dat de brandveilige isolatiematerialen in brandklasse A en B duur zijn en dat bouwmaterialen met brandklasse B-As Such (op het product) of B-End Use (op de toepassing) voor verwarring zorgen. Erwin nuanceert dit: Ook de leveranciers van deze materialen ontwikkelen door. Er zijn tegenwoordig al meerdere fabrikanten die isolatiemateriaal B-as such leveren. Verdiep je nog eens in de beschikbare isolatiematerialen, als je de isolatie op je bedrijf wilt vervangen.

Tip 2: Regel een elektrakeuring
Het screenen van de elektrische installaties is redelijk eenvoudig op te starten. Kies de elektrakeuring die bij je past en benader een inspectiebedrijf die de keuring voor je kan uitvoeren. Al tijdens de keuring krijg je inzichten waarmee je je bedrijf veiliger kunt maken.

Tip 3: Investeer in branddetectie
Ik adviseer altijd branddetectie in de technische ruimte. Je kunt daarbij gebruik maken van de detectiemogelijkheden die al in je klimaatregeling zitten.

Tip 4: Ga in gesprek met de brandweer
Met de brandweer kun je afspraken maken over de bereikbaarheid van je bedrijf en de beschikbaarheid van bluswater. Bij een eventuele brand scheelt dit veel kostbare tijd. En wie weet, misschien hebben ze nog meer slimme brandpreventietips!

Tip 5: Brandveilig werken kan je elke dag
Voer brandgevaarlijke werkzaamheden (zoals lassen en slijpen) nauwkeuring uit. Als je deze tips vooraf nog eens bekijkt, weet ik zeker dat je geen onnodig risico neemt.

Een goed begin is het halve werk!
Het is waar, zeker in bestaande situaties, kan het voor de veehouder best lastig zijn om de brandveiligheid te verbeteren. Je kunt veel discussiepunten aandragen. Maar laat je daarmee niet afleiden van wat jezelf kunt doen aan een veilige stal. Wie wil investeren in een veilige stal en plannen maakt om te verbouwen, doet er goed aan om de verzekeringsadviseur al in een vroeg stadium te betrekken. Die adviseur kan je in contact brengen met een technisch specialist van Interpolis. Grote kans dat Erwin je dan komt helpen om de kwaliteit van de dierenverblijven te verbeteren