01
juli
2022
|
07:00
Europe/Amsterdam

Dieven hebben het weer vaker op auto's voorzien

Dieven hebben het in 2022 weer vaker voorzien op spulletjes die in de auto zijn blijven liggen, blijkt volgens de Interpolis AutodiefstalBarometer. Het aantal auto-inbraken lag in de eerste vijf maanden 33% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Opvallend is dat naast de Randstad dieven ook vaak toeslaan in grensregio’s.

In januari tot en met april vonden er 17.161 diefstallen in auto’s en andere motorvoertuigen plaats, veel meer dan de 12.880 in 2021. Interpolis verwacht dat hierbij meespeelt dat we dit jaar minder lang met met coronamaatregelen zaten. Mensen gaan weer vaker van huis en dieven dus ook. Het risico op auto-inbraken neemt toe, net als bijvoorbeeld bij woninginbraken het geval is.

Hier sloegen dieven vaker toe

In alle provincies nam het aantal auto-inbraken flink toe in 2022, behalve in Flevoland (-35%) en Friesland (-15%). Onder de 25 grootste gemeenten was de sterkste toename te zien in Groningen, Amersfoort en Maastricht, blijkt volgens Interpolis, onderdeel van financieel dienstverlener Achmea. Opvallend is dat het aantal auto-inbraken in Almere, Haarlem en Arnhem juist fors is gedaald. In Amsterdam en Rotterdam waren in absolute zin de meeste auto-inbraken. Vergeleken met het aantal inwoners, springt Utrecht er bovenuit.

Ook diefstallen van auto’s flink toegenomen

De AutodiefstalBarometer toont ook een toename van het aantal diefstallen van auto’s met maar liefst 18% in de eerste vijf maanden van 2022. Ook dit lijkt veroorzaakt te worden doordat we weer meer van huis gaan en de auto onbeheerd achterlaten.

Welke auto het vaakst de klos?

De kans dat er in je auto wordt ingebroken is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type en de leeftijd van een auto, de plek waar die staat en of er aantrekkelijke spullen in liggen. Wat betreft merken blijkt uit de analyse van Interpolis dat dieven het vaak voor auto-inbraken vaak voorzien hebben op de merken Volkswagen, Toyota en BMW. Ook bij autodiefstallen zijn die merken populair. Interpolis constateert dat auto’s van het merk Landrover in de afgelopen jaren gewilder wordt bij autodieven.

Risico voor jouw auto in je buurt

Via de AutodiefstalBarometer kunnen mensen op basis van hun kenteken en postcode zien hoe hoog het risico op diefstal en inbraak bij hun auto is. Yvette Melis, bij Interpolis verantwoordelijk voor de AutodiefstalBarometer: “Automobilisten onderschatten het risico, zeker als ze hun auto dichtbij huis parkeren. Ook daar staat je auto niet altijd veilig en verlicht. Vaak laten mensen spulletjes van waarde in hun auto achter, omdat ze maar een korte pit-stop maken. Maar een raam is gauw ingetikt en een laptop of camera vlug verdwenen. Als je niets achterlaat in de auto, probeer dan ook te zorgen dat er niets te zien is. Dieven kunnen toch je auto openbreken omdat een deken of afdekhoes doet vermoeden dat er waardevolle spullen in de auto liggen.”

Automobilisten met een keyless-entry auto hebben extra reden om op te letten. Zij blijken volgens Interpolis-data twee keer zo veel risico te lopen op diefstal van of inbraak in hun auto. Dieven kunnen verbinding maken met de autosleutel om de deur op afstand te openen. Yvette Melis oppert daarom een beschermhoesje te gebruiken: “Die blokkeert het signaal. Gebruik je die niet, dan is het belangrijk om autosleutels altijd op minimaal zes meter van de voordeur te bewaren.”

Tips tegen auto-inbraak

1.      Verberg je spullen niet in je auto, maar neem ze mee

2.      Registreer kostbare spullen, noteer serienummers en maak foto’s van sieraden

3.      Meld je slimme deurbel met camera aan bij de politie

Tips tegen autodiefstal

1.      Zet je wielen naar de stoeprand

2.      Graveer je kenteken in de autoruit

3.      Laat kentekenplaatsen vastschroeven

Hier staan nog meer tips om autodiefstal te voorkomen. 

Auto-inbraken top 25 gemeenten                                       

1Amsterdam
2Rotterdam
3Utrecht
4Den Haag
5Eindhoven
6Tilburg
7Breda
8Nijmegen
9Amersfoort
10Den Bosch
11Groningen
12Hilversum
13Heerlen
14Schiedam
15Maastricht
16Delft
17Helmond
18Roermond
19Arnhem
20Nieuwegein
21Enschede
22Almere
23Haarlemmermeer
24Amstelveen
25Sittard-Geleen

 

Meest gewilde auto’s bij autodieven

VolkswagenGOLF
VolkswagenPOLO
Fiat500
RenaultCLIO
ToyotaRAV4
Bmw3-SERIE
RenaultCAPTUR
ToyotaC-HR
FordFOCUS
MazdaCX-5