11
maart
2019
|
14:03
Europe/Amsterdam

Bliksem nog aan toe

Samenvatting

Soms heb je van die dingen die je je het liefst vooraf realiseert. Dan kun je passende maatregelen nemen. Wie staat er bij stil dat bliksem en inductie een toenemend risico is voor het agrarisch bedrijf? En dan vooral voor je elektronica. Weet jij wat je er tegen kunt doen? John de Hoon, sectormanager bij Interpolis, deelt graag slimme tips.

John, wat is het gevaar van bliksem en inductie?

“Het kan vooral veel schade geven aan elektronica. Een bliksem is te vergelijken met kortsluiting. Het kan direct inslaan in een pand of op een terrein via bijvoorbeeld een lantarenpaal of vlaggenmast. De ontlading van de bliksem kan een magnetisch veld opwekken waardoor inductie -overspanning van het elektriciteitsnet- ontstaat. Bedrijven zijn via veel geleidende netten aan hun omgeving verbonden. Denk aan elektra, gas, telefoon, datakabels, maar ook prikkeldraad. Zo kan ook een blikseminslag op afstand schade veroorzaken. Het KNMI voorspelt dat het weer verandert en we vaker te maken krijgen met heftiger onweer”

Agrarische bedrijven zijn steeds meer afhankelijk van elektronicaMet een goede overspanningsbeveiliging verklein je de kans op schade aan je apparatuur en gevolgschade in je bedrijfsprocessen.

Tip 1: Een goede voorbereiding is het halve werk

  • Maak regelmatig, het liefst dagelijks, kopieën van computerprogramma’s en belangrijke bestanden. Denk hierbij aan financiële gegevens, de bedrijfsspecifieke software en meetgegevens. Bewaar deze kopieën op een ’drager’ die nergens aan vast zit. Zorg voor een veilige plek, het liefst op een andere locatie.

  • Maak bij bouw de juiste keuzes en zorg dat alle stroom geleidende delen (betonmatten en spanten) aan elkaar verbonden worden (vereffenen) en dat alles wordt geaard. Vraag je installateur om advies, er is ook na de bouw nog veel mogelijk.

Tip 2: Blijf tijdens een onweersbui alert of je alarmering wel werkt

  • Is jouw bedrijfsvoering afhankelijk van alarmering? Controleer de werking van de alarmkiezer, zodat je zeker weet dat je alarmen blijft ontvangen.
  • Installeer een onweeralarm app die je waarschuwt voor naderend onweer en de intensiteit van de bliksem aangeeft.

 Tip 3: Controleer na de onweersbui of je apparatuur nog goed werkt

  • Vooral apparaten met printplaten zoals alarminstallaties, telefoonkiezers en procescomputers zijn erg gevoelig voor inductie.

Meer informatie?Ga naar www.interpolis.nl/inductie voor nog meer slimme tips.