24
december
2021
|
16:53
Europe/Amsterdam

Aantal inbraken zakt weer weg door coronamaatregelen

Inbrekers sloegen in 2021 tot nu toe 21.619 keer hun slag, 23 procent minder vaak dan vorig jaar. Het is weer een nieuw laagterecord. Tijdens de lockdowns bleven dieven veel vaker weg, al zijn er ook regio’s waar in de laatste maanden juist meer is ingebroken, blijkt uit nieuwe cijfers van de Interpolis InbraakBarometer. Voor komend jaar wordt niet meer zo’n forse daling verwacht.

Voor heel 2021 komt het aantal inbraken waarschijnlijk op een laagterecord ongeveer 22.500 uit. In 2020 werden ook al zeer lage aantallen bereikt. Vooral in maanden dat coronamaatregelen mensen thuishield, bleef het aantal woninginbraken laag. Vooral in Drenthe (-34%) en Flevoland (-33%) daalde het aantal inbraken hard. In Groningen (-6%), maar ook in Brabantse grote steden zoals Tilburg (+9%) en Den Bosch (-4%) en Den Haag (-7%) daalde het aantal inbraken in 2021 niet zo hard of steeg het zelfs.

Daling door maatregelen
Dat de daling in 2021 zo fors is, komt met name door de eerste maanden van het jaar. In januari en februari golden lockdownmaatregelen, terwijl dat in 2020 nog niet zo was. Sindsdien volgt het aantal inbraken het patroon van vorig jaar. In het najaar liep het aantal inbraken weer op, richting de traditionele eindjaarspiek in de donkere dagen. Maar in de afgelopen weken is die stijging weer stil gevallen. Mensen zijn weer meer thuis en dat scheelt inbraakpogingen.

Feestdagen voor inbrekers
Desondanks worden nog steeds wekelijks meer dan 500 woninginbraken gedaan, dus het blijft opletten geblazen als je van huis gaat. “En rond Kerst en oud en nieuw zeker”, zegt Mireille van den Boom, bij Interpolis verantwoordelijk voor de InbraakBarometer. “Dan is het aantal inbraken doorgaans drie keer zo hoog als in de rest van het jaar. Door de lockdown blijven mensen mogelijk vaker thuis. Maar ook bij het vieren van feestdagen in kleine kring bij familie of vrienden zullen inbrekers hun kans schoon zien bij verlaten woningen.”

Als je toch van huis gaat zijn er manieren om inbrekers te weren, zegt Van den Boom. “Laat ook als je de deur uitgaat de verlichting in de kerstboom branden, zet wat halfvolle glazen op tafel en laat de gordijnen open. Schenk jezelf een slimme deurbel en zorg dat waardevolle cadeautjes niet in het zicht blijven liggen.” Verder is het handig om het inbraakrisico in jouw wijk te checken via de InbraakBarometer.nl. Dit is een zelflerend algoritme dat het inbraakrisico per buurt voorspelt op basis van data van de politie en andere cijfers over de buurt en de bewoners.

Stabilisatie in 2022
Voor komend jaar verwacht Interpolis dat het aantal inbraken niet meer zal dalen. Als coronamaatregelen ons blijvend laten thuiswerken verwachten we een zelfde beeld als dit jaar. Gaan we komend jaar weer meer van huis, dan ligt een stijging van het aantal inbraken weer in het verschiet.