21
juli
2020
|
11:54
Europe/Amsterdam

56% van de millennials met burn-out klachten zoekt geen hulp

Interpolis start wetenschappelijke validatie van laagdrempelige, gratis app

Tilburg, 21 juli – Een ruime meerderheid van de millennials met burn-out klachten (56%) zoekt helemaal geen hulp bij psychologen, artsen en/of familie, blijkt uit nieuw onderzoek van Interpolis, uitgevoerd door IPSOS. Uit het onderzoek van Interpolis, dat onderdeel is van de coöperatieve verzekeraar Achmea, onder 1500 millennials blijkt dat 32% dusdanig vermoeid is, dat zij hierdoor 50% tot 100% minder goed functioneren dan normaal. Opvallend is dat 29% van de jonge ondernemers tot 40 jaar met mentale klachten, hier al twee jaar of langer mee rondloopt. Ook bij 35 t/m 39 jarigen houden klachten vaak al minimaal twee jaar aan (25%).

Millennials blijven lang met deze klachten rondlopen en het gros zoekt geen hulp, zo laat het onderzoek zien. Een vijfde van de Nederlandse millennials heeft op dit moment dusdanige mentale klachten dat het hun dagelijks leven beïnvloedt. Vergelijkbare cijfers in 2018 (25%) en 2017 (19%) laten zien hoe hardnekkig het probleem is. De meest voorkomende klachten zijn: niet tegen drukte/herrie kunnen, het gevoel altijd aan te staan, prikkelbaarheid, het gevoel van stress op werk of studie, emotioneel labiel voelen en het gevoel hebben grip te verliezen.

Voorkomen dat klachten erger worden
Het risico van geen hulp zoeken is dat klachten uiteindelijk verergeren en iemand een burn-out krijgt. Interpolis wil voorkomen dat mentale klachten uiteindelijk leiden tot een burn-out en start met een wetenschappelijke validatie/experiment van een nieuwe app. De Chiller app helpt mensen burn-out klachten te herkennen en vroegtijdig tegen te gaan. De app moet in oktober van dit jaar voor iedereen gratis beschikbaar zijn.

Mireille van den Boom, binnen Interpolis verantwoordelijk voor het domein Welbevinden; ‘Een leven leiden zonder stressklachten is onmogelijk. Het is ‘part of life’, het maakt je weerbaar en is soms ook niet erg. Wat we willen voorkomen is dat klachten erger en erger worden en mensen uiteindelijk maanden uit de roulatie zijn door een burn-out. Het onderzoek laat zien dat mensen vaak geen gebruik maken van bestaande interventies zoals hulp van familie, de huisarts of een psycholoog. Het is dan ook belangrijk om diensten te ontwikkelen die laagdrempelig zijn zodat er meer millennials zelfredzaam zijn of vroegtijdig hulp kunnen krijgen. Daarom starten we met de wetenschappelijke validatie van de Chiller app, waarbij onderzoeksbureau Motivaction onder een grote groep Nederlanders die leiden aan burn-out klachten toetst of Chiller mensen echt helpt burn-out klachten te herkennen en tegen te gaan.’

Wetenschappelijk experiment Chiller app
Interpolis heeft als ambitie om met een laagdrempelige, gratis app die online zorg biedt millennials te helpen meer weerstand te ontwikkelen. Zo worden ze zelfredzamer in het omgaan met de dagelijkse druk. Daarvoor ontwikkelde Interpolis de Chiller app, die nu middels een grootschalig experiment wordt getest. De app helpt gebruikers om via inzichten, opdrachten/challenges en laagdrempelig contact met online psycholoog burn-out uitlokkend gedrag aan te pakken. Wil je meedoen aan de wetenschappelijke validatie, meer informatie is te vinden op de landingspagina van het experiment.