Tilburg,
25
april
2017
|
12:24
Europe/Amsterdam

Elkaar kwijtgeraakt in de drukte? Zo vind je elkaar terug

7 tips om elkaar snel terug te vinden in de drukte. Leestijd 4 minuten

Bij Koningsdag denk ik aan gezelligheid, met het hele gezin op pad gaan en aan drukte. Tja, die drukte. Wat mij als moeder van een meisje van krap 5 meteen invalt, als ik haar maar niet kwijtraak! Angstig idee, maar ik laat mezelf echt niet tegenhouden om te gaan. Jij toch ook niet? Wij vroegen onze facebookcommunity hoe zij dit aanpakken en ik struinde het web af op zoek naar tips. Ik verzamelde de beste 7 voor je. Wat werkt minder goed en wat werkt wel?

Iets met theorie en praktijk
Het is een goed idee om vooraf met je kind te bespreken wat het moet doen als hij of zij jou kwijt is. Maak het daarbij zo makkelijk mogelijk voor je kind. Een aantal afspraken werken niet in praktijk, zeker niet als er paniek in de tent is. Telefoonnummers en adres uit het hoofd laten leren is bijvoorbeeld een risico. De kans is groot dat je kind het nummer niet meer weet als het in paniek is. Ik zag ook ergens de tip, laat je kind je naam roepen als het je kwijt is. Dat valt meer op dan mama of papa roepen. Klinkt logisch, maar als je kind altijd mama zegt, doet hij of zij het dan zeker. Maar hoe kom je dan tot afspraken waar je kind wel iets mee kan?

Je kind ‘taggen, labelen, of tracken’

  • De goedkoopste methode, schrijf met pen je telefoonnummer op je kinds hand, pols of onderarm. Spuit er vloeibare pleisterspray overheen. Zo verdwijnt het nummer niet als het nat wordt.

  • Een andere optie is een armbandje waar je belangrijke gegevens in laat graveren. Dit is heel handig als je kind allergieën heeft of medicijnen gebruikt. Je hebt ook goedkopere bandjes waar je alleen naam of telefoonnummer op zet. Schaf er meteen een paar aan en stop ze in je tas. Handig als je onverwachts ergens komt waar het druk is.

  • Wat ook werkt, met strijkstof aan de binnenkant van jas of in kledingstukken stukje stof strijken, en daar je telefoonnummer opschrijven.

  • De duurste oplossing, een GPS track horloge voor je kind. Via een app op jouw mobiel zie je dan waar je kind is. En de betere varianten hebben ook een belfunctie met twee voorkeursnummers.

Vertel je kind wel dat het jouw telefoonnummer is op zijn kleding of arm(bandje) en dat hij of zij dat kan laten zien aan een volwassene. Ja, het liefste een agent of iemand met een geel hesje van beveiliging of een EHBO-post. Een willekeurige papa of mama is ook goed. Als je kind de keus heeft, laat het dan hulp vragen bij mensen die kinderen bij zich hebben.

‘Batman forever’
Al die oranje kleding, het is een prachtig gezicht. Behalve als je jouw oranje kind tussen de net zo oranje andere kinderen wilt terugvinden. Wat let je om ze een Batman- of Mega Mindypak aan te trekken? De meeste kinderen vinden verkleden super leuk. Natuurlijk zullen er meer Batmans rondlopen, maar die vallen nog steeds meer op dan alle oranje kinderen. En daarover gesproken, hoe herkenbaar ben jij voor je kind? Een felgekleurd hoedje of een opvallende sjaal doet wonderen.

Maak een foto voor vertrek
Maak voor je vertrek met je mobiel één of meerdere duidelijke foto’s van je kind. Stel dat je elkaar kwijtraakt, dan kan je met die foto makkelijker navraag doen. Daarnaast is het voor politie heel belangrijk een recente foto van je kind te hebben. Al gaan we er niet vanuit dat het zover komt.

Spreek het samen af

  • Staan jullie op een vaste plek, bijvoorbeeld aan de route? Laat je kind goed rondkijken, wijs hem of haar de verschillende herkenningspunten. Laat je kind zelf kiezen naar welk punt het gaat als jullie elkaar niet meer zien.

  • Ben je ergens binnen? Spreek dan af dat je allebei binnen blijft tot je elkaar hebt teruggevonden.

  • Als je kind beseft dat het jou kwijt is, blijft het waar het is. Als je allebei blijft lopen, is elkaar terugvinden een stuk lastiger.

Toch uit het oog verloren
Probeer zo lang mogelijk rustig te blijven. Een lastige opgave als je hart in je keel bonst, het zweet je uitbreekt en de horrorscenario’s zich opdoemen voor je ogen. Adem een paar keer goed in en uit. Kinderen zien het gevaar niet zoals wij het zien. De kans is groot dat ze nog geen idee hebben van het feit dat je ze zoekt. Misschien hebben ze zich voor je verstopt. In een menigte zoek je op ooghoogte, dan zie je meer opvallendheden. Bijvoorbeeld als iemand je kind bijvoorbeeld heeft opgepakt omdat het huilt. Handig om te weten, kinderen lopen doorgaans met de wind en ook in de mensenstroom mee. Zie je ergens een EHBO-post of een agent, meld het dan meteen.

Kijk en denk vanuit je kind
Helemaal voorkomen dat je elkaar kwijtraakt kan helaas niet. Maar samen afspraken maken om elkaar terug te vinden werkt wel. Alleen al omdat je er samen over praat. Na alles wat ik erover gelezen heb, ben ik wel anders gaan denken. Meer vanuit mijn eigen kind. Hoe kan ze mij terugvinden in plaats van ik haar? Hoe val ik voor haar op? Waar zou ik naartoe gaan als ik haar was? (naar speelgoed of snoep ;-)). Voor een commercial voor Omroep Brabant hadden kinderen het helemaal voor het zeggen. Met ouders als lijdend voorwerp. Een middenweg lijkt het fijnst voor beide partijen.

Ik ben benieuwd, welke afspraken maak jij met je kinderen? Heb je nog tips? Voel je vrij ze hieronder te plaatsen. In onze Preventiewinkel hebben we ook artikelen om de veiligheid van je kinderen binnen en buitenshuis te vergroten. En op Interpolis.nl vind je meer tips over hoe je veilig met je gezin op pad gaat. Een fijne Koningsdag. Ik ga naar het Kruidvat, pleisterspray kopen.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.