14
september
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

Interpolis en Jessica Villerius lanceren mini-docu 'Het huis uit?'

Tilburg, 14 september 2015  -  ​Vanaf vandaag is de mini-docu ‘Het Huis Uit?’ te zien die verzekeraar Interpolis in samenwerking met Jessica Villerius ontwikkelde. ‘Het Huis Uit?’ speelt in op het actuele debat over de opvang van ouderen, nu en in de toekomst en is online te bekijken.

 

Rapport

In de korte film staat de 54-jarige Hanneke centraal die de zorg voor haar dementerende moeder op zich heeft genomen. De korte documentaire is gebaseerd op de conclusies uit het onderzoeksrapport van Interpolis en Mezzo dat vorige week verscheen. Daaruit blijkt dat veel Nederlanders (79%) zich zorgen maken over hoe ouderen nu en in de toekomst worden opgevangen. Verder geeft 55% van de 65-plussers aan zo lang mogelijk thuis te willen blijven wonen.
 

Impact

De mini-docu brengt in beeld hoe hoofdpersoon Hanneke omgaat met de dagelijkse intensieve zorg voor haar moeder Anneke en de lastige keuzes die zij moet maken ten aanzien van haar moeders woonsituatie. “Een situatie die voor een steeds groter wordende groep Nederlanders herkenbaar is”, zegt Villerius. “Permanente zorg voor ouderen, en helemaal als het je eigen ouders zijn, kan een enorme impact op de betrokkenen hebben. Met deze documentaire willen we enerzijds de kwetsbaarheid van mensen laten zien als het gaat om deze moeilijke woonkeuzes en anderzijds de wilskracht en vasthoudendheid van mensen die er onvoorwaardelijk voor elkaar willen zijn.”
 

Oplossingen

Arné van den Boom, directeur Interpolis: “Wij willen met deze documentaire bijdragen aan het maatschappelijke debat over de sociale zorg van de toekomst. Een eerste stap met uiteindelijk doel om de zelfredzaamheid van ouderen te vergroten. Met de decentralisering van zorgbudgetten naar gemeentes gaat een zeer groot deel van de Nederlanders merken dat er meer verantwoordelijkheid bij henzelf en hun omgeving komt te liggen. Om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen, moet je daar wel op voorbereid zijn of weten hoe je om hulp kan vragen.” Interpolis gaat naar aanleiding van deze documentaire met zorginstanties, wetenschappers en politici in gesprek om tot concrete oplossingen voor ouderen en hun sociale omgeving te komen.
 

Emotionele keuzes

Sinds 1 januari 2015 wordt de opvang van ouderen in instellingen beperkt en steeds meer bij burgers neergelegd. De vergrijzing neemt toe en de overheid stimuleert ouderen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Maar hoe doe je dat? Permanente zorg heeft vaak veel impact op de familie en stelt mensen voor moeilijke en emotionele keuzes. Katrien Luijkx, bijzonder hoogleraar Ouderenzorg verbonden aan de Tilburg University: “Het is belangrijk dat zorgprofessionals, wetenschappers, beleidsmakers en politici aandacht hebben voor de mens achter de patiënt, cliënt of zorgontvanger. De documentaire brengt het zorgthema rondom opvang van ouderen heel dichtbij en dit maakt het herkenbaar voor veel mensen.”